La Verreta

La Verreta és una figura de bestiari festiu creada per l’Associació Guixanet, presentada el dia 13 maig del 2017, durant la Nit del Tararot. La nova bèstia neix inspirada en la rauxa i el caràcter festiu del Tossino, motiu pel qual, un grup de noies decideixen, a través d’un taller d’imatgeria festiva impartit per l’escultura Àgnes Pla, crear la Verreta de Tàrrega. La bèstia va acompanyada de setze portadores, anomenades Verretes.

La Verreta i els seus portadors, a la Trobada Gegantera de Tàrrega de 2017

 La Verreta és obra d’Agnès Pla, creadora també de la resta de figures de l’entitat. Té el cap articulat, llavis vermells, pica l’ullet, treu llet de Verreta de dues de les seves quatre mamelles i també duu un faldó de color turquesa. Com a tret identificatiu, porta un mocador vermell amb punts blancs igual que les  seves portadores. Aquest símbol neix inspirat en la imatge de “We Can Do It!”, provinent del cartell creat, el 1943, per J. Howard Miller, com una imatge motivadora per aixecar la moral dels treballadors durant la Segona Guerra Mundial. 

Cartell de J. Howard Miller

Està preparada per entrar a totes les places saltant al ritme de la seva cançó remenant el cul de cantó a cantó. El vestuari de les portadores que l’acompanyen és compost per camisa blanca, tirants de color blau mari, faldilles o pantalons de color blau fort, faixa i envetades de color turquesa. La coreografia del Ball de la Verreta és obra de Ton Farran, a partir d’una melodia composada per Albert Fitó, que consta de tres parts: una introducció, un ball de lluïment i una part final que acaba de forma més accelerada, moment en què la bèstia dóna tombs ràpidament sobre si mateixa juntament amb les portadores.

Logo de la figura dissenyat per la targarina Marta Palou

Com hem assenyalat, la presentació de la figura es va fer el 13 de maig de 2017, durant la Nit del Tararot, a la Plaça Major de Tàrrega. Amb la plaça plena de gom a gom, la Verreta va debutar per salvar lo Tossino dels déus invasors. El dia 14 de Maig, assisteix a la seva primera Trobada Gegantera de Tàrrega, acompanyada pels Grallers de la Barra, on causà sensació i enamorà grans i petits.

El 9 de març de 2019 el grup organitza la primera Trobada de Bestiari Popular i Festiu liderat per dones a Tàrrega, “la Gamverrada”, una proposta que pretén posar en relleu i visivilitzar el paper de la dona en el teixit associactiu de bestiari català.

La Gamverrada 2019

Debut de la Verreta a la Nit del Tararot 2017

Presentació del Ball de la Verreta a l’Eixida de Festa Major 2018

 

Gamverrada 2023