Al finalitzar la missa en honor a les Santes Espines a la Parròquia de Santa Maria de l’Alba, cada 13 de maig, s’inicia l’Eixida de Festa Major, la mostra de balls folklòrics de Tàrrega. Els representats del Consistori se situen davant de la façana de l’Ajuntament. Els capitans, pendonistes, el clergat i el mateix celebrant de la missa, que porta el reliquiari de les Santes Espines, se situen davant de la façana principal de la parroquial per assistir als dos balls que s’escenificaran en honor a les relíquies: el Ball dels Valencians i el Ball de l’Àliga de Tàrrega.
L’Eixida de Festa Major es representa a 3/4 de 9 del vespre si el dia 13 de maig s’escau de dilluns a divendres, o a la 1 del migdia si s’escau en dissabte o diumenge, i sempre a la Plaça Major. La festa va néixer al voltant del Ball de l’Eixida i ha anat creixent amb els anys amb la incorporació de nous entremesos. El nom se li dóna a la Festa Major de Maig de 2010.
S’ha celebrat amb regularitat cada anys, excepte el 2020 per la pandèmia del Covid. El 2021 se celebrà al Teatre Ateneu per les restriccions de la pandèmia.
Aquesta representació dels balls i del folklore de la ciutat es realitza actualment amb el següent ordre, i sempre ha estat presentada per Josep Castellà, tot i que des de l’edició de 2024, el Josep presenta els 3 primers balls i les Gitanes de la SOLL, la resta de balls.
1. Ball dels Valencians: amb l’Esbart Albada i acompanyament musical de gralla i tabal. Es presentà el 2024 encapçalant la mostra de balls.
2. Ball de l’Àliga: de 2007 a 2023 era el primer ball que es representava fins a la presentació del Ball dels Valencians el 2024. L’Àliga roman situada a l’altra banda de la plaça de cara a la Santa Maria de l’Alba, i comença el ball dirigint-se a les Santes Espines. El ball es realitza en honor a les relíquies, a les autoritats, a la ciutat i als seus habitants. La salutació o reverència final es fa a les Santes Espines, o sigui, cara a la Parròquia. L’acompanyament musical del ball ha anat a càrrec, de 2007 a 2009, pels Espremulls Cobla Antiga, i a partir de 2010, per la Cobla Tàrrega. Al ball hi prenen part quatre acompanyants i el portador de la bèstia, degudament vestits amb la indumentària típica del Ball de l’Àliga. Aquests se situen als quatre punts cardinals de la plaça: un davant de l’Ajuntament, l’altre davant de l’Església, i els altres dos, davant d’aquests. El Ball de l’Àliga de Tàrrega és un entremès del qual en té cura l’Associació Guixanet. Acabat el Ball de l’Àliga, les Santes Espines, preveres i capitans tornen a entrar a l’església amb solemnitat i anunciats pel presentador de l’acte. El següent ball no comença fins que les Santes Espines no tornen a ser dins de la parroquial.
3. Ball de l’Eixida: al finalitzar el Ball de l’Àliga, les autoritats i tothom qui ho vulgui es situa en files davant de l’Ajuntament per començar el Ball de l’Eixida, amb acompanyament musical de la Cobla Tàrrega. El ball l’inicia sempre en parella l’alcalde o alcaldessa de Tàrrega davant de l’Ajuntament. A continuació, l’acompanyen els regidors i regidores, amb les seves corresponents parelles i tothom qui s’hi vulgui afegir i que conegui els passos del ball.
La dansa acaba amb tots els participants fent una reverència cara a l’Ajuntament.
Després del Ball de l’Eixida, es representen la resta de balls de la ciutat i els que es vagin presentant cada any, acompanyats tots ells de música en directe, ja sigui per cobla, cobla antiga, grup de grallers o qualsevol altra formació musical que es cregui convenient.
4. Ball de Gegants de Tàrrega: el ball es realitza amb dues parelles de gegants de la ciutat, tot i que es pot realitzar amb una, tres o quatre parelles, segons decideixi l’entitat a càrrec de l’entremès, la Fal•lera Gegantera de Tàrrega. El primer cop que es va escenificar el ball va ser el 2008 amb l’acompanyament dels Espremulls Cobla Antiga. El 2009, són acompanyats pels Grallers de la Barra, i a partir de 2010, per la Cobla Tàrrega.
5. Ball de Nans de Tàrrega: és un entremès a càrrec de l’Associació Guixanet. El ball es realitza amb els quatre Nans de la ciutat: “el Guantxo”, “el Pio”, “la Rosalia” i “el Guixanet”. La dansa es va presentar a l’acte, el 2009, amb el capgrós “Trapella” de la Fal•lera Gegantera, en substitució de “Guixanet”, que no va ser presentat fins el 2010. Aquell any van interpretar el ball els Espremulls Cobla Antiga.
A partir de 2010, la Cobla Tàrrega és l’encarregada d’acompanyar el ball.
6. Balls de Bastonets de Tàrrega: els balls són interpretats per l’Esbart Albada o pels alumnes dels cursos de balls de bastons que realitzen. Interpreten algun o diversos Balls de Bastons de la ciutat: “La Pepa”, “Sona Bigotet” o “La Filla de Tàrrega”. Els anys 2008, 2009 i 2010 són acompanyats pels Espremulls Cobla Antiga, i a partir de 2011 pels Grallers de la Barra.
7. Ball d’Arquets de Tàrrega: entremès a càrrec de l’Associació Guixanet, format per un grup de vuit dansaires. La dansa va ser presentada el 12 de maig de 2012 a “la Nit del Tararot”, i l’endemà s’incorpora a la mostra folklòrica amb els Grallers de la Barra.
8. Ball de Lo Tossino de Tàrrega: a càrrec de l’Associació Guixanet, executat per dos portadors de la bèstia i per un grup d’acompanyants. La presentació del ball es va fer el 14 de maig de 2011, també durant “la Nit del Tararot”, i no va lluir a “l’Eixida de Festa Major” fins a l’edició de 2012.
9. Ball de Cavallets Moros i Cristians de Tàrrega: a càrrec de l’Associació Guixanet i els Grallers de la Barra. Es presentà a la festa el 2013.
10. Ball de la Verreta de Tàrrega: a càrrec de l’Associació Guixanet i els Grallers de la Barra. S’incorpora i es presenta a la festa el 2017.
11. Ball de les Gitanes de la SOLL: a càrrec de la SOLL i el grup musical La Follia. Les Gitanes de la Soll són un grup de dansa popular femení de Tàrrega que van néixer el 2020. La seva dansa és el conegut Ball de Gitanes o Ball de Cintes tan nostrat dins del folklore del nostre país. Es van incorporar a la festa el 2021.
12. Himne de la Verge de l’Alba: l’acte s’acaba amb el cant a la patrona intepretat per totes les colles al mig de la plaça amb acompanyament musical, i amb un fi de festa on tots els grups surten a ballar.
Vídeos i fotos de l’Eixida de Festa Major:
Vídeo del Ball de l’Eixida 2013
Eixida de Festa Major 2013
Ball de l’Eixida 2012
Fotos de 2007 a 2016