Tàrrega editarà material pedagògic per divulgar el folklore local a les escoles

image

L’Ajuntament de Tàrrega, l’Associació Cultural Guixanet i el Servei Educatiu de l’Urgell hem signat un conveni per impulsar la divulgació de la cultura popular local entre les escoles de la ciutat. L’acord es tradueix en una aportació municipal de 3.000 euros destinats a l’edició de material pedagògic basat en la iconografia dels elements folklòrics targarins com gegants, capgrossos, nans, coreografies i figures del bestiari. Aquestes eines educatives, adreçades a alumnes d’infantil i primària, també explicaran l’origen de les festes i tradicions. La finalitat és difondre entre els més joves el patrimoni folklòric de Tàrrega, el qual ha experimentat un fort auge d’uns anys ençà, “així com fomentar el sentiment de pertinença de les noves generacions vers els costums genuïns i identificadors de la ciutat”, apunten els portaveus de Guixanet.

Els docents també rebran formació per ampliar coneixements    El material pedagògic que es farà arribar a les escoles a través del Servei Educatiu de l’Urgell seran quaderns, manualitats i vestuari basats en la cultura tradicional de Tàrrega. Així mateix, i de forma gradual, els centres educatius comptaran amb rèpliques en miniatura de les figures folklòriques. En paral·lel, els docents rebran també formació per ampliar els seus coneixements sobre aquestes manifestacions culturals i transmetre-les així a l’alumnat. A la llarga, “es pretén garantir el relleu generacional perquè aquests costums perdurin en el temps”, afirmen des de Guixanet. Per la seva part, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha lloat la tasca de les entitats locals de cultura popular, “que han contribuït a forjar un imaginari col·lectiu singular i integrador”.

Perpetuar el llegat entre les noves generacions    L’Associació Cultural Guixanet, amb 12 anys de trajectòria, esmerça esforços a perpetuar la cultura popular targarina a través dels més joves. Així, publiquen regularment una sèrie de contes basats en tradicions locals explicades per personatges del folklore autòcton. També han creat un nou atractiu per a la Festa Major de Maig anomenat Eixideta amb els més petits com a protagonistes. En la mateixa línia s’emmarca la formació del grup infantil de percussió Targalets, que debutaren l’any passat amb èxit.