El Seguici i la Processó de les Santes Espines

El  13 de maig de 2013, dia de les Santes Espines de la Festa Major de Maig de Tàrrega, laParròquia i les entitats de cultura popular de la ciutat, l’Esbart Albada, la Fal·lera Gegantera, la Cobla Tàrrega, els Diables BAT, encapçalades per l’Associació Guixanet, recuperaren la Processó de les Santes Espines acompanyada per l’antic Seguici Festiu de la ciutat, amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració del G.I.C. i l’Agrupament Escolta.

L’acte s’inicia a la Plaça Major amb un bon toc festiu de campanes. Un cop les relíquies surten de la Parròquia, el seguici festiu es dirigeix cap al carrer d’Agoders, plaça del Carme, carrer del Carme i de tornada a la plaça Major, encapçalat pels elements de cultura tradicional de la ciutat. Segueixen, al mig, les banderes, els capitans i les Santes Espines, i al darrere, el Consistori i la Cobla Tàrrega, tal i com era tradicional. Davant de la creu gòtica de la Plaça Major es realitza l’acte simbòlic de mullar les Santes Espines amb aigua per demanar pluja. L’entrada solemne de les Santes Espines a la Parròquia es fa un cop acabat l’acte. Al finalitzar la missa, comencen, com ja és tradicional, els balls de l’Eixida de Festa Major.
 


 

Origen de la Festa Major

El 15 de maig de 1551, al Llibre d’Albarans, es troba la primera notícia de la devoció que els targarins sentien per les Santes Espines, amb la processó que es feia en honor a les relíquies. Cal destacar que en aquest document ja es parla de festa, i hi apareix el detall del pagament a uns músics o joglars. Per tant, podem fixar la data com l’origen de la Festa Major de Maig. De tota manera, i tal i com passava en moltes altres poblacions catalanes, la festa major se celebrava cada 15 d’agost, festa de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Agost, fins que, el 1686, es canvia de data per la del 13 de maig. La tradició popular explica que les Santes Espines van ser portades a Tàrrega per un àngel, un dia que els fidels estaven congregats a l’església parroquial de Santa Maria. Des de ben antic, es treien en processó a la primavera per demanar pluja, quan els camps eixuts de l’Urgell més ho necessitaven. Durant la processó, als peus de la creu gòtica, abans situada al Pati, les relíquies se submergien dins l’aigua, per demanar pluja. La festa va deixar de celebrar-se el 1964, tot i que durant el període recuplicà dels anys 1932, 1933 i 1934, tampoc se celebrà.

Vídeos i fotos de la Processó i Seguici de les Santes Espines: